Informatii generale despre valute

Selecteaza moneda:

DOLAR AMERICAN USD

Dolarul american pe parcursul a peste 200 de ani a devenit cea mai tranzacționată și cea mai importanta valută din lume. Astazi sunt prezente în circulație bancnotele de 1$, 2$, 5$, 10$, 20$, 50$ și cele de 100$. Bancnotele mai mari de 100$ au fost printate pana in 1946 și au fost scoase din circulație în anul 1969. Bancnotele mai mari de 100$ au avut valoarea de 500$; 1,000$; 5,000$; 10,000$ și de 100,000$.

Prima apariție a dolarului american datează încă din 8 august 1786 cand a fost autorizat de către Congresul Continental al SUA. Numele de "dolar" i-a vine dolarul spaniol care atunci era folosit ca monedă oficială pentru coloniile Regatului Spaniei. Simbolul dolarului care a devenit cunoscut în toată lumea s-a format în rezultat la evoluția scrierilor abrevierilor pentru cuvântul "peso". Inițial abrevierea era "ps", însă aceste două litere s-au transformat în semnul care a rămas și până în ziua de azi "$". storia dolarului american a fost destul de complexă, de aceea istoricii nu pot răspunde până în ziua de azi la unele întrebări legate de crearea dolarului american. Până în ziua de azi exista mai multeo teorii conspirative față de dolarul american, însă nici una dintre ele nu a fost acceptată pe plan internațional.

Mulți istorici consideră că încă de la fondarea dolarului american moneda a fost standardizată la rată fixă în paritate cu argintul, însă nu există o evidență concretă despre o astfel de lege. Se presupune că în acel moment dolarul american din 1792 până în anul 1873 a avut o relație dintre argint față de aur la o rată de 15:1 după decizia lui Alexander Hamilton care era secretarul trezoreriei pe atunci. În anul 1834 paritatea a fost schimbată la rata de 16:1 datorită faptului că valoarea aurului a crescut în raport cu argintul. Aceasta schimbare a diminuat valoarea reală al dolarului cu 6% față de valoarea de până la schimbarea proporțiilor.