Informatii generale despre valute

Selecteaza moneda:

LIRA TURCEASCA TRY

Lira turceasca fiind initial o moneda de aur a fost introdusa in Turcia in 1844. Este divizata in 100 de Kurusi (numiti in romana piastri) iar fiecare Kurus in 40 de parale.

Cupiuri : 1; 5; 10; 20; 50; 100; 200 (an emisie 2009 si 2013)

Toate bancnotele prezinta in partea dreapta a bancnotei banda holograma , formata din mai multe motive care sunt in concordanta cu designul bancnotei.Cand privim bancnota din diferite unghiuri, aceste elemente imprastie reflectii sclipitoare si colorate , iar in dreptunghiul din mijlocul benzii apar literele TL care inlocuiesc valoarea in cifre a bancnotei.

Firul de siguranta, total incorporat in masa bancnotei este vizibil ca o dunga continua in contralumina, iar pe suprafata lui putem citi valoarea in cifre a bancnotei si literele TL.

Imaginea ascunsa , pozitionata in coltul din dreapta jos, reprezentata de valoarea in cifre a bancnotei devine vizibila atunci cand bancnota este tinuta in pozitie orizontala la nivelul ochiului.

Semnul de apa este pozitionat in partea stanga a bancnotei si reprezinta portretul lui Attaturk si valoarea in cifre a bancnotei; vizibil de pe ambele parti ale bancnotei atunci cand aceasta este tinuta in contralumina. Imaginea puzzle este reprezentata de valoarea in cifre a bancnotei. Diferite parti sunt desenate pe fata bancnotei iar altele pe spatele bancnotei; atunci cand bancnota este tinuta in contralumina, acestea se unesc si formeaza imaginea completa. Pe mijlocul bancnotei exista o portiune unde s-a folosit procedeul intaglio pentru printare, portiune ce poate fi simtita la pipait.

Pe spatele bancnotei observam o banda irizanta care , in functie de unghiul de cadere al luminii straluceste intr-o culoare galben auriu.Valoarea in cifre a bancnotei si literele TL pot fi observate atunci cand bancnota este miscata.

In coltul din dreapta sus, pe fata bancnotei intalnim semnele pentru nevazatori, reprezentate prin puncte cu ajutorul alfabetului Braille, diferite in functie de valoarea bancnotei si pot fi simtite la pipait.

Pe fata bancnotei este desenata o stea de culoare albastra .Cu ajutorul unei lupe, putem observa ca steaua este formata dintr-o insiruire a literelor TL si a valorii bancnotelor in cifre.

La ultraviolete hartia atrage lumina.Sunt prezente in suprafata bancnotei scamite , care nu sunt vizibile cu ochiul liber , dar care devin albastre si rosii la ultraviolete.Firul de siguranta devine fluorescent si in functie de valoarea bancnotei are o alta culoare. Pe fata portretului , atunci cand bancnota este introdusa in aparatul UV apare valoarea in cifre a bancnotei si literele TL fluorescente.

Seria si numarul bancnotei printate cu rosu, la ultraviolete devin rosu fosforescent, iar cele printate cu negru devin galben verzui.