Informatii generale despre valute

Selecteaza moneda:

EURO EUR

Euro ( ISO EUR simbolul € ) este moneda oficială a 18 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene . Aceste țări, cunoscute colectiv ca" zona euro ", sunt Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania , Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, țările de Jos, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania. Euro este folosit cu acordul comunității în Monaco, San Marino si Vatican si în alte trei țări - Andorra, Kosovo si Muntenegru. Estimările arată că moneda euro este folosita zilnic de către aproape 327 milioane de europeni.

Numele euro a fost adoptat oficial la 16 decembrie 1995 moneda în sine a intrand pe piețele incepand cu 1 ianuarie 1999, înlocuind asa - numita unitate monetară europeană ( ECU ) si apoi, la 1 ianuarie 2002, au fost puse în circulatie inlocuind monedele nationale din zona euro. Un euro este împărțit în 100 de cenți in tarile vorbitoare de limbi romanice si lepto in Grecia.

La sfârsitul anului 2010, ponderea rezervelor valutare la nivel mondial a fost de 26,3%, cu o valoare de circa 5.120 de miliarde de dolari, a doua monedă de rezervă după dolar.

Toate monedele au o fata comună ( 1, 2 si 5 cenți : Europa în lume, 10 , 20 si 50 de cenți: Europa ca o uniune de state, de 1 si 2 euro : Europa fără frontiere ), iar cealalta fata este specifica pentru țara emitentă moneda (chiar si pentru Monaco , San Marino si Vatican care si-au făcut propriile monede). Toate bacnotele sunt realizate după un model comun pentru toată zona euro. Toate monedele pot fi utilizate în toate țările, de exemplu, o monedă cu portretul lui Juan Carlos are valoare nu numai în Spania, ci si in circular, în Finlanda, Irlanda, etc. Valabilitatea monedelor naționale variază de la stat la stat. Prima monedă care a dispărut de pe piata a fost Deutsche Mark (marca germană), la 31 decembrie 2001, ultimele monede disparand la 28 februarie 2002, data la care toate monedele ar fi trebuit să înceteze valabilitatea legală în statele respective. În iunie 1997, Consiliul European de la Amsterdam a ales seriile grafice castigatoare proiectate de Luc Luycx grafician care a conceput fata europeasna a monedelor euro, de la Monetăria Regală a Belgiei. Cu toate acestea , băncile centrale din zona euro au continuat să accepte bancnote vechi si monede pentru a fi schimbate în euro. În afară de monede metalice destinate circulației au fost emise monede numismatice , cu valoarea nominală de 1/4 euro, 5 euro, 8 eur , 10 euro, 12 euro, 20 euro, 25 euro, 50 euro, 100 euro si 200 de euro . De asemenea , fiecare stat are dreptul de a emite anual o monedă de € 2, în scopuri comemorative, putand fi foilosit ca mijloc legal de plată normal în întreaga zonă euro. La un eveniment internațional, țările din zona euro pot să emită o monedă comemorativă în fiecare an si suplimentar ( dacă a fost emis de către toate statele ). Bancnotele aflate în circulație sunt incluse în bilanțurile BCE si BCN în conformitate cu cheia, indiferent de țara în care ele sunt de fapt în circulație . De fapt, numărul de bancnote aflate în circulație într-o țară nu poate fi determinat, având în vedere fluxurile transfrontaliere de numerar înregistrate în zona euro, care rezultă, de exemplu, turismul . Despre bancnote ( si monede ), se poate spune că este "remarcabilă ", după ce au fost emise de către băncile centrale naționale, băncile comerciale, de obicei proiectate . Din bancnote ar circula în teritoriile situate în apropierea si în afara zonei geografice a Europei hartă trebuie să fie poziționate astfel încât să includă aceste zone .

DOLAR AMERICAN USD

Dolarul american pe parcursul a peste 200 de ani a devenit cea mai tranzacționată și cea mai importanta valută din lume. Astazi sunt prezente în circulație bancnotele de 1$, 2$, 5$, 10$, 20$, 50$ și cele de 100$. Bancnotele mai mari de 100$ au fost printate pana in 1946 și au fost scoase din circulație în anul 1969. Bancnotele mai mari de 100$ au avut valoarea de 500$; 1,000$; 5,000$; 10,000$ și de 100,000$.

Prima apariție a dolarului american datează încă din 8 august 1786 cand a fost autorizat de către Congresul Continental al SUA. Numele de "dolar" i-a vine dolarul spaniol care atunci era folosit ca monedă oficială pentru coloniile Regatului Spaniei. Simbolul dolarului care a devenit cunoscut în toată lumea s-a format în rezultat la evoluția scrierilor abrevierilor pentru cuvântul "peso". Inițial abrevierea era "ps", însă aceste două litere s-au transformat în semnul care a rămas și până în ziua de azi "$". storia dolarului american a fost destul de complexă, de aceea istoricii nu pot răspunde până în ziua de azi la unele întrebări legate de crearea dolarului american. Până în ziua de azi exista mai multeo teorii conspirative față de dolarul american, însă nici una dintre ele nu a fost acceptată pe plan internațional.

Mulți istorici consideră că încă de la fondarea dolarului american moneda a fost standardizată la rată fixă în paritate cu argintul, însă nu există o evidență concretă despre o astfel de lege. Se presupune că în acel moment dolarul american din 1792 până în anul 1873 a avut o relație dintre argint față de aur la o rată de 15:1 după decizia lui Alexander Hamilton care era secretarul trezoreriei pe atunci. În anul 1834 paritatea a fost schimbată la rata de 16:1 datorită faptului că valoarea aurului a crescut în raport cu argintul. Aceasta schimbare a diminuat valoarea reală al dolarului cu 6% față de valoarea de până la schimbarea proporțiilor.

LIRA STERLINA GBP

Lira sterlină (sau liră britanică, pe scurt liră, engleză: pound sau pound sterling) este moneda Regatului Unit.

Lira sterlină, una dintre cele mai vechi monede în circulație, este simbolizată prin semnul £ și codul ISO GBP. Simbolul £ este folosit din secolul al XVIII-lea și se notează, în țările anglo-saxone, înaintea sumei și nu după. Se scrie prin urmare « £7.50 » și nu 7,50 £.

Lira sterlină (GBP) este a patra cea mai comercializata moneda de pe piata valutara.

Reprezinta o baza pe piața valutară, din cauza rolului central jucat la Londra in tranzacțiile valutare.

De treisprezece secole, lira sterlină este în Marea Britanie o instituție fundamentală.

Mai mult decât atât, poporul britanic păstrează un angajament real pentru moneda sa netrecand la moneda euro ca majoritatea statelor Uniunii Europene.

FRANCUL ELVETIAN CHF

Este moneda oficiala pentru Elvetia si Liechtenstein.

Francul elvețian este singura versiune a francului in Europa.

Înainte de 1798 , aproximativ 75 de entități au realizat monede în Elveția, incluzand cele 25 de cantoane și jumătati de cantoane, 16 orașe, și mănăstiri, rezultând aproximativ 860 monede diferite aflate în circulație, cu valori diferite, culte și sisteme monetare diferite.

În 1798, Republica Helvetic a introdus o monedă împărțita în 10 batzen sau 100 de cenți. Francul elvetian a fost egal cu 6 ¾ grame de argint pur. Mai este egal cu o jumatate de franc francez. Acest franc a fost utilizat pana la sfarsitul existentei Republicii Helvetice.

DOLARUL CANADIAN CAD

Dolarul canadian (simbol: $; cod: CAD) este moneda oficiala a Canadaei. Acesta este abreviat cu semnul dolar $, sau C $ pentru a se distinge.

Începand cu anul 1841, Canada a adoptat noul sistem bazat pe ratingul Halifax . Noua moneda canadiana a fost egala cu 4 dolari americani ( 92.88 boabe de aur ).

În 1850 a fost un deceniu de certuri privind adoptarea un sistem monetar sterlin sau un sistem monetar zecimal bazat pe dolarul american. Legislativ și Adunarea legislativă au dat o lege în vederea Introducerii unei unități lira sterlină.

Primii dolari canadieni au fost folositi in Canada intre 1813 si 1815.

DOLARUL AUSTRALIAN AUD

Dolarul australian (cod ISO 4217: AUD) fiind în prezent cea de-a șasea cea mai comercializată valută pe piețele mondiale de schimb valutar, după dolarul american, euro, yen, lira sterlină, și francul elvețian, reprezintă peste 6%, la nivel mondial, din tranzacțiile de schimb valutar. Dolarul australian este foarte popular în rândul comercianților de valută din cauza ratelor dobânzilor relativ ridicate în Australia. Libertatea relativă a pieței valutare față de intervențiile guvernamentale, stabilitatea generală a economiei Australiei și sistemul politic, oferă beneficii diversificate într-un portofoliu care să conțină principalele monede internaționale, în special din cauza expunerii sale mai mare.

Dolarul australian este din 1966 valuta monetară în: Australia, Insula Christmas, Insula Norfolk, Insulele Cocos, Kiribati, Nauru și Tuvalu. Abrevierile acestei valute sunt: $ și c (cea mai des folosită); A$; $A; AU$ sau $AU. Subunitățile Dolarului australian sunt cenții (100 cenți = 1 A$).

Dolarul australian a înlocuit, în 1966, Lira australiană, cu rata de schimb de 2 Dolari australieni = 1 Liră australiană.

Diferite nume fuseseră propuse, în 1965 de Prim-ministrul Australiei din acea epocă, Robert Menzies, pentru noua monedă în pregătire: The Royal, The Austral, The Oz, The Boomer, The Roo, The Kanga, The Emu, The Digger, The Kwid și Ming (porecla Prim-ministrului). The Royal era denumirea pe care o prefera Robert Menzies și mai multe grafisme au fost tipărite de către Reserve Bank of Australia. Dar această denumire insolită nu a fost pe placul australienilor.

în sfârșit, la 14 februarie 1966, lira australiană a fost înlocuită de către dolarul australian (AUD), odată cu introducerea sistemului zecimal. Subunitatea dolarului australian este centul și are valoarea unei sutimi de dolar. Rata de schimb a fost de 1 Liră australiană = 2 Dolari australieni.

COROANA NORVEGIANA NOK

Coroană norvegiană este unitatea monetară oficială a Norvegiei. Codul ISO 4217 este NOK. Subdiviziunea reprezintă ore (1 coroană = 100 ore). Monedele coroanei sunt: 50 ore, 1, 5, 10, 20 coroane, iar bancnotele coroanei sunt: 50, 100, 200, 500, 1000 coroane. Prescurtarea este kr.

COROANA SUEDEZA SEK

Coroană suedeză (svensk krona) este unitatea monetară oficială a Suediei.

COROANA CEHA CZK

Coroană cehă (cehă koruna česká, Kč, CZK) este moneda oficială a Republicii Cehe. împreună cu coroană slovacă a înlocuit coroană cehoslovacă la data de 8 februarie 1993 la curs de schimb 1:1. Numele oficial în limba cehă este koruna česká, cu ordinea cuvintelor nepotrivită din punct de vedere lingvistic (forma corectă ar fi česká koruna). Pluralul la nominativ este koruny české, iar la genitiv (folosit cu numerale mai multe decât 4) - korun českých. O coroană se împărte în 100 haléřů (singular: haléř, plural nominativ haléře).

COROANA DANEZA DKK

Coroană daneză (în daneză danske kroner sau kronereste, în limba feroeză donsk króna, iar în groenlandeză Danskinut koruuni) este unitatea monetară oficială a Danemarcei a Groenlandei și a Insulelor Feroe. Codul ISO 4217 este DKK. Subdiviziunea se numește ore (1 coroană = 100 ore). Monedele coroanei sunt: 50 øre, 1, 2, 5, 10, 20 coroane, iar bancnotele coroanei sunt: 50, 100, 200, 500, 1000 coroane. Prescurtarea este "kr". Termenul din daneză ore, întâlnit în sistemele monetare danez, feroez, norvegian și suedez, are originea în denumirea monedei romane antice aureus.

ZLOTUL POLONEZ PLN

Zlotul (plural: Zloți) este unitatea monetară poloneză. în poloneză se scrie zloty, însemnând o bucată de aur.

Codul ISO 4217 al devizei: PLN

Datorită hiperinflației în anii 1990, punctul decimal al devizei a fost mutat cu patru locuri. De aceea 10.000 zloți vechi (PLZ) = 1 zlot nou (PLN).

Zlotul a fost introdus în 1924 după hiperinflație și după haosul monetar din anii de după Primul Război Mondial. A înlocuit marca poloneză care era în uz din 1919. Denominare: 1 zlot = 100 groszy = 0.1687 grame de aur; 1 zlot = 1 800 000 Mărci Poloneze.

FORINTI MAGHIARI HUF

Forintul maghiar sau Florinul maghiar (cod ISO 4217: HUF) este moneda oficială a Ungariei. Din punct de vedere istoric 1 forint = 100 filléri, dar fillérul nu mai este în circulație din 1999. începând cu 1 martie 2008, au fost scoase din circulație și monedele de 1 forint și 2 forinți.

Numele de forint vine din orașul Florența, unde, începând cu anul 1252 au fost bătute monede de aur numite 'fiorino d'oro'. în Ungaria, florentinus (mai târziu forint), un tip de monedă de aur, a început să fie folosit începând din 1325, pe vremea lui Carol Robert de Anjou iar apoi alte țări i-au urmat exemplul.

Între 1868 și 1892, forintul a fost numele folosit in limba maghiară pentru moneda Imperiului Austro-Ungar, cunoscută in germană ca gulden austro-ungar sau florin austriac. Era divizat în 100 krajczár (krajcár în maghiara modernă

YENUL JAPONEZ JPY

Yenul (?, pronunțat en, uneori yen) este moneda națională a Japoniei. Codul ISO 4217 pentru yen este JPY și 392. Simbolul latinizat este ¥.

Yenul a fost introdus de către guvernul Meiji în anul 1870. în era Edo era un sistem complicat bazat pe moneda mon. O lege din 1871 a decis folosirea unui sistem zecimal al yen-ului (1 yen = 100 sen = 1000 rin). Valoarea legală a fost determinată drept 0,78 uncii troyes (24,26 g) de argint, sau 1,5 g de aur pur. Astăzi aceeași cantitate de argint are o valoare de circa 825,1 yeni, iar aurul o valoare de 3.829,6 yeni. Sen-ii și rin-ii au fost scoși din circulație în 1953.

După al Doilea Război Mondial yenul japonez a pierdut mult din valoare. în 1949, după o perioadă de instabilitate, valoarea yenului a fost fixată la ¥360 pentru 1 dolar american. Această rată de schimb s-a menținut până în anul 1971, când

Statele Unite au renunțat la convertibilitatea dolarului în aur. Din 28 august 1971, rata de schimb a yenului este flotantă.

LEVA BULGARIA BGN

Leva este unitatea monetara a Bulgariei fiind folosita din 1881. Este divizata in 100 de stotinka. Cupiurile sunt de 1 , 2, 5 , 10 , 20 , 50 , 100 (emisii 1999 - reeditate 2003 - 2009)

Toate bancnotele se simt la pipait pe fata bancnotei si anume la sacoul portretului desenat, la numele bancii emitente si la valoarea bancnotei scrisa in litere. De asemeni prezinta si semne pentru nevazatori in coltul din dreapta jos.

Bancnotele prezinta in partea dreapta filigranul - vizibil in contralumina, ce reproduce portretul de pe fata bancnotei, iar sub portret se observa initialele BNB scrise cu caractere bulgaresti.

Toate bancnotele prezinta banda holograma in partea stanga a bancnotei pe care apare valoarea in cifre a bancnotei. In functie de unghiul de cadere al luminii, holograma isi schimba culoarea si apare acelasi portret ca cel de pe fata bancnotei. Banda hologramaare si rolul de antiscaner - bancnota nu poate fi scanata sau copiata.

Bancnotele de 1 , 2 si 50 au firul de siguranta metalic total incorporat, vizibil in contralumina, iar pe lungimea lui se poate observa valoarea bancnotei si literele slave BNB.

La bancntele de 5, 20, 100 BGN, firul de siguranta este metalizat, intreg in contralumina, cusut pe spatele bancnotei. Privit din anumite unghiuri, firul este stralucitor, isi schimba culoarea si apare valoarea in cifre a bancnotei. Daca bancnota este miscata, apare microtextul "BNB" si valoarea bancnotei. Incepand cu bancnota de 2, toate prezinta imagine puzzle. Pozitionata in partea de jos a bancnotei si privita in contralumina observam formarea in intregime a valorii bancnotei.

Toate bancnotele prezinta atat pe fata cat si pe spate, microtext vizibil cu ajutorul unei lupe.

Bancnotele de 50 si 100 prezinta o zona situata pe fata bancnotei , langa valoarea nominala a bancnotei, imprimata cu ajutorul unei cernele variabile. Pe fiecare bancnota in parte e folosita alta culoare.Atunci cand bancnota este inclinata, culoarea desenului se schimba. La UV observam scamite albastre , verzi si rosii. Diferite parti din bancnota devin fosforescente.

LEU MOLDOVENESC MDL

Leul moldovenesc (codul ISO 4217 MDL) este moneda națională a Republicii Moldova. Un leu este subdivizat în 100 bani (singular: ban). In acest moment sunt disponibile bancnote cu valoarile: 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 lei și monede de valori: 1 (nu se mai folosesc), 5, 10, 25, 50 bani. Leul a înlocuit cuponul moldovenesc la 29 noiembrie 1993. Schimbul s-a realizat după cursul 1 leu pentru 1000 cupoane. între 1918-1939, când Moldova era parte componentă a României in aceasta zona circula leul romanesc iar cand Republica Moldova a facut parte din URSS, moneda era rubla.

Rolul de bază pe piața internă și externă a țării Moldovei îl jucau monedele din străinătate confecționate din aur și argint: ducații, florinii, zloții etc. în secolul XVII în Balcani și țara Moldoveia aparut moneda olandeză «leeuwendaalder« pe care era chipul unui leu. Locuitorii Moldovei numeau aceste monede lei. în 1867, după

Unirea Principatelor Române, cu numele de "leu" a fost botezată moneda României iar după căderea Uniunii Sovietice și bancnota Republicii Moldova a luat același nume. Leva bulgară și leka albaneză au aceeași etimologie.

Descriere bacnotei:

1.Filigran umbrit, reprezentînd portretul lui ștefan cel Mare orientat spre centru, vizibil la privirea în contralumină

2.Firul de siguranță metalizat încorporat între portretul lui ștefan cel Mare și ghioșul central, vizibil la privirea în contralumină

3.Elementul de suprapunere față-verso: la privirea bancnotei în contralumină conturul exterior al imaginilor soarelui de pe fața bancnotei și semilunii de pe verso trebuie să coincida, la fel și cercul soarelui cu cercul în care este înscrisă semiluna.

La suprapunere litera "V" de pe fața bancnotei și imaginea Columnei lui Traian și a Coloanei Infinitului de pe verso trebuie să formeze silueta literei " M" (Moldova)

Desenele de pe bancnotele leului moldovenesc sunt realizate de artistul plastic Gheorghe Vrabie.

RUBLA RUSEASCA RUB

Rubla, plural ruble (rusă pубЛь, plural pубЛ?) este numele valutei naționale în Rusia și în republicile autoproclamate și nerecunoscute internațional Abhazia, Osetia de Sud și Transnistria. Rubla a fost de asemenea moneda națională a Imperiului Rus, a fostei Uniuni Sovietice și a altor țări aflate în sfera de influență țaristă sau sovietică.

Rubla are ca subdiviziune copeica (копeйкa, plural копeйк? ). O rublă = 100 copeici.

Codul ISO 4217 pentru rublă este RUB. Vechiul cod, RUR, denumește rubla rusă de până în anul 1998, când s-a făcut denominarea la rata de 1RUB=1.000 RUR.

Cuvântul din română rublă este împrumutat din rusă pубЛь (pronuntat [rúbl']), derivat din verbul rusesc pуб??ь (pronunțat [rubít']) cu semnificatia "a tăia o bucată". La început, "rubla" era o bucată dintr-un lingou de argint, care avea o greutate bine determinată. Cuvântul "rublă" este echivalentul "mărcii", o măsură pentru argint si aur folosită în

Europa Occidentală medievală.

Cuvântul copeică a fost împrumutat din rusă: копeйкa, citit [kapeika]. Acesta derivă din cuvântul копь? (pronunțat [kapió], în română "sulită". Primele monede cu valoarea a unei sutimi de rublă, care au fost bătute în Cnezatul Moscovei după cucerirea Novgorodului în 1478, aveau imprimate pe o fată stema moscovită, "Sfântul Gheorghe ucigând balaurul cu o suliță". Copeicile rusesti din zilele noastre folosesc si ele această simbolistică.

Rubla are o secventă unică de denominatii: 1, 2, 3, 5, 10, 15, 20, 50 copeici si 1, 3, 5, 10, 25, 50, 100 ruble. Această traditie datează din perioada imperială. Culoarea bancnotelor a rămas neschimbată pentru mai mult de un secol:

1 rublă: maro

3 ruble: verde

5 ruble: albastru

10 ruble: rosu

25 ruble: violet

50 ruble: verde

100 ruble: maro

Denominatia care era multiplu de 3 [1] a apărut în 1828, în perioada celei de-a patra împărtire a Poloniei. Pentru a introduce folosirea rublei în Polonia, denominatia se făcea atât în ruble cât si în zlotul polonez. Rata de schimb fixă a fost de 1 rublă=0,15 zloti, si astfel, 10 zloti valorau 1,5 ruble. Zlotul a dispărut până în cele din urmă, pentru a nu mai apărea decât în momentul în care Polonia si-a recâstigat independenta.

Traditia acestei denominări a fost abandonată odată cu dezintegrarea Uniunii Sovietice din 1991.

HRYVNA UCRAINEANA UAH

Grivna sau hrivna (cod ISO 4217 UAH) este moneda natională a Ucrainei din 1996, în locul "cuponului" (karbovaneț), unitate monetară temporară, folosită după ce Ucraina a părăsit Uniunea Sovietică si zona rublei.

Grivna este subdivizată în 100 copeici (kopiyki, singular kopiyka). Simbolul grivnei derivă de la litera G din alfabetul chirilic ucrainean (г), în versiunea cursivă (italică) minusculă: г, pronuntată [he], cu două tăieturi orizontale semnificând stabilitate:

Situatii similare le întâlnim la simbolurile (¥) yen si (€) euro. în limba ucraineană, grivna se abreviază "гpн." (hrn.) Simbolul pentru grivnă a fost introdus în Unicode în 2004, cu codul U+20B4.

LIRA TURCEASCA TRY

Lira turceasca fiind initial o moneda de aur a fost introdusa in Turcia in 1844. Este divizata in 100 de Kurusi (numiti in romana piastri) iar fiecare Kurus in 40 de parale.

Cupiuri : 1; 5; 10; 20; 50; 100; 200 (an emisie 2009 si 2013)

Toate bancnotele prezinta in partea dreapta a bancnotei banda holograma , formata din mai multe motive care sunt in concordanta cu designul bancnotei.Cand privim bancnota din diferite unghiuri, aceste elemente imprastie reflectii sclipitoare si colorate , iar in dreptunghiul din mijlocul benzii apar literele TL care inlocuiesc valoarea in cifre a bancnotei.

Firul de siguranta, total incorporat in masa bancnotei este vizibil ca o dunga continua in contralumina, iar pe suprafata lui putem citi valoarea in cifre a bancnotei si literele TL.

Imaginea ascunsa , pozitionata in coltul din dreapta jos, reprezentata de valoarea in cifre a bancnotei devine vizibila atunci cand bancnota este tinuta in pozitie orizontala la nivelul ochiului.

Semnul de apa este pozitionat in partea stanga a bancnotei si reprezinta portretul lui Attaturk si valoarea in cifre a bancnotei; vizibil de pe ambele parti ale bancnotei atunci cand aceasta este tinuta in contralumina. Imaginea puzzle este reprezentata de valoarea in cifre a bancnotei. Diferite parti sunt desenate pe fata bancnotei iar altele pe spatele bancnotei; atunci cand bancnota este tinuta in contralumina, acestea se unesc si formeaza imaginea completa. Pe mijlocul bancnotei exista o portiune unde s-a folosit procedeul intaglio pentru printare, portiune ce poate fi simtita la pipait.

Pe spatele bancnotei observam o banda irizanta care , in functie de unghiul de cadere al luminii straluceste intr-o culoare galben auriu.Valoarea in cifre a bancnotei si literele TL pot fi observate atunci cand bancnota este miscata.

In coltul din dreapta sus, pe fata bancnotei intalnim semnele pentru nevazatori, reprezentate prin puncte cu ajutorul alfabetului Braille, diferite in functie de valoarea bancnotei si pot fi simtite la pipait.

Pe fata bancnotei este desenata o stea de culoare albastra .Cu ajutorul unei lupe, putem observa ca steaua este formata dintr-o insiruire a literelor TL si a valorii bancnotelor in cifre.

La ultraviolete hartia atrage lumina.Sunt prezente in suprafata bancnotei scamite , care nu sunt vizibile cu ochiul liber , dar care devin albastre si rosii la ultraviolete.Firul de siguranta devine fluorescent si in functie de valoarea bancnotei are o alta culoare. Pe fata portretului , atunci cand bancnota este introdusa in aparatul UV apare valoarea in cifre a bancnotei si literele TL fluorescente.

Seria si numarul bancnotei printate cu rosu, la ultraviolete devin rosu fosforescent, iar cele printate cu negru devin galben verzui.

YUANI CHINEZESTI CNY

Yuanul renminbi (人民币 în chineză simplificată, cod ISO 4217: CNY) este moneda natională a Chinei.

Unitatea de bază este yuanul scris în general cu simbolul ¥. Un yuan este împărtit în 10 jiao (角), si un jiao este împărtit în 10 feni (分).