Informatii generale despre valute

Selecteaza moneda:

LEU MOLDOVENESC MDL

Leul moldovenesc (codul ISO 4217 MDL) este moneda națională a Republicii Moldova. Un leu este subdivizat în 100 bani (singular: ban). In acest moment sunt disponibile bancnote cu valoarile: 1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 lei și monede de valori: 1 (nu se mai folosesc), 5, 10, 25, 50 bani. Leul a înlocuit cuponul moldovenesc la 29 noiembrie 1993. Schimbul s-a realizat după cursul 1 leu pentru 1000 cupoane. între 1918-1939, când Moldova era parte componentă a României in aceasta zona circula leul romanesc iar cand Republica Moldova a facut parte din URSS, moneda era rubla.

Rolul de bază pe piața internă și externă a țării Moldovei îl jucau monedele din străinătate confecționate din aur și argint: ducații, florinii, zloții etc. în secolul XVII în Balcani și țara Moldoveia aparut moneda olandeză «leeuwendaalder« pe care era chipul unui leu. Locuitorii Moldovei numeau aceste monede lei. în 1867, după

Unirea Principatelor Române, cu numele de "leu" a fost botezată moneda României iar după căderea Uniunii Sovietice și bancnota Republicii Moldova a luat același nume. Leva bulgară și leka albaneză au aceeași etimologie.

Descriere bacnotei:

1.Filigran umbrit, reprezentînd portretul lui ștefan cel Mare orientat spre centru, vizibil la privirea în contralumină

2.Firul de siguranță metalizat încorporat între portretul lui ștefan cel Mare și ghioșul central, vizibil la privirea în contralumină

3.Elementul de suprapunere față-verso: la privirea bancnotei în contralumină conturul exterior al imaginilor soarelui de pe fața bancnotei și semilunii de pe verso trebuie să coincida, la fel și cercul soarelui cu cercul în care este înscrisă semiluna.

La suprapunere litera "V" de pe fața bancnotei și imaginea Columnei lui Traian și a Coloanei Infinitului de pe verso trebuie să formeze silueta literei " M" (Moldova)

Desenele de pe bancnotele leului moldovenesc sunt realizate de artistul plastic Gheorghe Vrabie.