Informatii generale despre valute

Selecteaza moneda:

EURO EUR

Euro ( ISO EUR simbolul € ) este moneda oficială a 18 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene . Aceste țări, cunoscute colectiv ca" zona euro ", sunt Austria, Belgia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania , Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Malta, țările de Jos, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania. Euro este folosit cu acordul comunității în Monaco, San Marino si Vatican si în alte trei țări - Andorra, Kosovo si Muntenegru. Estimările arată că moneda euro este folosita zilnic de către aproape 327 milioane de europeni.

Numele euro a fost adoptat oficial la 16 decembrie 1995 moneda în sine a intrand pe piețele incepand cu 1 ianuarie 1999, înlocuind asa - numita unitate monetară europeană ( ECU ) si apoi, la 1 ianuarie 2002, au fost puse în circulatie inlocuind monedele nationale din zona euro. Un euro este împărțit în 100 de cenți in tarile vorbitoare de limbi romanice si lepto in Grecia.

La sfârsitul anului 2010, ponderea rezervelor valutare la nivel mondial a fost de 26,3%, cu o valoare de circa 5.120 de miliarde de dolari, a doua monedă de rezervă după dolar.

Toate monedele au o fata comună ( 1, 2 si 5 cenți : Europa în lume, 10 , 20 si 50 de cenți: Europa ca o uniune de state, de 1 si 2 euro : Europa fără frontiere ), iar cealalta fata este specifica pentru țara emitentă moneda (chiar si pentru Monaco , San Marino si Vatican care si-au făcut propriile monede). Toate bacnotele sunt realizate după un model comun pentru toată zona euro. Toate monedele pot fi utilizate în toate țările, de exemplu, o monedă cu portretul lui Juan Carlos are valoare nu numai în Spania, ci si in circular, în Finlanda, Irlanda, etc. Valabilitatea monedelor naționale variază de la stat la stat. Prima monedă care a dispărut de pe piata a fost Deutsche Mark (marca germană), la 31 decembrie 2001, ultimele monede disparand la 28 februarie 2002, data la care toate monedele ar fi trebuit să înceteze valabilitatea legală în statele respective. În iunie 1997, Consiliul European de la Amsterdam a ales seriile grafice castigatoare proiectate de Luc Luycx grafician care a conceput fata europeasna a monedelor euro, de la Monetăria Regală a Belgiei. Cu toate acestea , băncile centrale din zona euro au continuat să accepte bancnote vechi si monede pentru a fi schimbate în euro. În afară de monede metalice destinate circulației au fost emise monede numismatice , cu valoarea nominală de 1/4 euro, 5 euro, 8 eur , 10 euro, 12 euro, 20 euro, 25 euro, 50 euro, 100 euro si 200 de euro . De asemenea , fiecare stat are dreptul de a emite anual o monedă de € 2, în scopuri comemorative, putand fi foilosit ca mijloc legal de plată normal în întreaga zonă euro. La un eveniment internațional, țările din zona euro pot să emită o monedă comemorativă în fiecare an si suplimentar ( dacă a fost emis de către toate statele ). Bancnotele aflate în circulație sunt incluse în bilanțurile BCE si BCN în conformitate cu cheia, indiferent de țara în care ele sunt de fapt în circulație . De fapt, numărul de bancnote aflate în circulație într-o țară nu poate fi determinat, având în vedere fluxurile transfrontaliere de numerar înregistrate în zona euro, care rezultă, de exemplu, turismul . Despre bancnote ( si monede ), se poate spune că este "remarcabilă ", după ce au fost emise de către băncile centrale naționale, băncile comerciale, de obicei proiectate . Din bancnote ar circula în teritoriile situate în apropierea si în afara zonei geografice a Europei hartă trebuie să fie poziționate astfel încât să includă aceste zone .