Informatii generale despre valute

Selecteaza moneda:

LEVA BULGARIA BGN

Leva este unitatea monetara a Bulgariei fiind folosita din 1881. Este divizata in 100 de stotinka. Cupiurile sunt de 1 , 2, 5 , 10 , 20 , 50 , 100 (emisii 1999 - reeditate 2003 - 2009)

Toate bancnotele se simt la pipait pe fata bancnotei si anume la sacoul portretului desenat, la numele bancii emitente si la valoarea bancnotei scrisa in litere. De asemeni prezinta si semne pentru nevazatori in coltul din dreapta jos.

Bancnotele prezinta in partea dreapta filigranul - vizibil in contralumina, ce reproduce portretul de pe fata bancnotei, iar sub portret se observa initialele BNB scrise cu caractere bulgaresti.

Toate bancnotele prezinta banda holograma in partea stanga a bancnotei pe care apare valoarea in cifre a bancnotei. In functie de unghiul de cadere al luminii, holograma isi schimba culoarea si apare acelasi portret ca cel de pe fata bancnotei. Banda hologramaare si rolul de antiscaner - bancnota nu poate fi scanata sau copiata.

Bancnotele de 1 , 2 si 50 au firul de siguranta metalic total incorporat, vizibil in contralumina, iar pe lungimea lui se poate observa valoarea bancnotei si literele slave BNB.

La bancntele de 5, 20, 100 BGN, firul de siguranta este metalizat, intreg in contralumina, cusut pe spatele bancnotei. Privit din anumite unghiuri, firul este stralucitor, isi schimba culoarea si apare valoarea in cifre a bancnotei. Daca bancnota este miscata, apare microtextul "BNB" si valoarea bancnotei. Incepand cu bancnota de 2, toate prezinta imagine puzzle. Pozitionata in partea de jos a bancnotei si privita in contralumina observam formarea in intregime a valorii bancnotei.

Toate bancnotele prezinta atat pe fata cat si pe spate, microtext vizibil cu ajutorul unei lupe.

Bancnotele de 50 si 100 prezinta o zona situata pe fata bancnotei , langa valoarea nominala a bancnotei, imprimata cu ajutorul unei cernele variabile. Pe fiecare bancnota in parte e folosita alta culoare.Atunci cand bancnota este inclinata, culoarea desenului se schimba. La UV observam scamite albastre , verzi si rosii. Diferite parti din bancnota devin fosforescente.